Djärv strategi för innovation i den digitala tidsåldern

Djärv strategi för innovation i vår digitala värld


I en tid då digital disruption inte bara är en möjlighet utan en ständig realitet befinner sig många företag vid ett avgörande vägskäl, då kan det faktiskt vara bättre att vara djärv en att vara försiktig. I en artikel i Harvard Business Review – Varför det mest riskfyllda strategiska valet är att ta det säkra före det osäkra – ställer Steve Dennis ett ultimatum till företagen: våga vara innovativ eller riskera att bli irrelevant.

Detta perspektiv utmanar företagens traditionella riskhantering, som prioriterar noggrann planering och stegvisa förbättringar. Men eftersom den digitala tidsåldern accelererar förändringar i en aldrig tidigare skådad takt, visar sig denna försiktiga strategi ofta vara ett recept för stagnation.

Innovatörens (nya) dilemma

Dennis utgår från begreppet “Innovatörens dilemma“, en term som myntades av Clayton Christensen och som ursprungligen belyste de utmaningar som etablerade företag står inför när de konfronteras med omvälvande teknik. I dagens läge har detta dilemma intensifierats. Företagen konkurrerar med tekniska framsteg och kämpar med den hastighet med vilken dessa förändringar sker. En McKinsey-rapport från 2021 understryker detta problem och visar att även om över 80 % av cheferna anser att innovation har högsta prioritet är det bara en bråkdel som är nöjda med sin organisations innovationsresultat.

Riskerna med att ta det säkra före det osäkra

Den digitala eran har gett upphov till en ny typ av företag som genom digital innovation förändrat sina branscher. Exempel på detta är Airbnb och Netflix. De har genom teknisk hävstångseffekt skrivit om reglerna för sina respektive branscher. Dessa företag exemplifierar potentialen i att omfamna förändring och fatta djärva beslut. Många företag klamrar sig fast vid tryggheten i en oändlig stegvis utveckling (infinite incrementalism). Dennis använder denna term för att beskriva strategin att göra minimala förbättringar, blir omsprungna och hamnar i skymundan.

Att vara djärv handlar inte bara om att ta risker – det är mer en fråga om ett mindset, att våga göra vad man inte gjort förut. Detta krävs för att driva innovation. I artikeln lyfts behovet av mod och att våga leda utvecklingen, särskilt i en digital värld som förändras i rasande takt. Intressant nog återspeglar det svenska språkets mångsidighet detta mod, eftersom ordet “djärv” även kan kopplas till djuret “Järv”, som är ett djur som vågar gå långa sträckor och som lever ensamt. Precis som Järven vågar utforska nya marker och ta risker, måste företag våga bryta ny mark och anta en djärv strategi för att lyckas.

Detaljhandelsbranschen – Ett typexempel

Detaljhandeln, där Dennis har tillbringat en stor del av sin karriär, är ett gripande exempel på farorna med blygsam omvandling. Traditionella varuhus, som en gång i tiden var jättarna inom detaljhandeln, har fått se sin dominans försvagas mot bakgrund av smidiga konkurrenter som vågar omdefiniera shoppingupplevelsen. Företag som Ulta och TJX (ägare av TJMaxx och HomeGoods) har skjutit i höjden genom att fokusera på specifika marknadssegment och undvika den konventionella modellen med stora lådbutiker. Deras framgångssaga är ett bevis på kraften i djärv innovation och riskerna med stagnation.

Våra erfarenheter

På Gislen Software har vi med stort engagemang väglett många kunder i deras digitala förändringsarbete. Dessa har varit allt från nystartade till etablerade företag.  Oavsett om det handlade om att göra det möjligt för Clarendo att erbjuda ett verktyg för att förbättra och upprätthålla ISO-certifieringar, att skapa ett skräddarsytt system för EACTS som hanterar allt från medlemskap till konferenser eller att driftsätta en snabb e-handelslösning för Skin & Tonic, har vår strategi alltid varit att stödja våra kunders djärva steg mot digital innovation. Läs mer om hur vi hjälpt olika kunder här.

Att omfamna en kultur av djärvt experimenterande

Att främja en innovationskultur är visserligen svårt, men det är avgörande för alla organisationers långsiktiga framgång. För att navigera genom den digitala omvälvningens tumultartade vatten måste företagen främja en experimentell kultur. För att lyckas måste de bryta ner stora visioner till mindre, hanterbara initiativ som möjliggör flexibilitet och snabb omkalibrering. Att “krympa förändringen” kan ge företag möjlighet att anpassa sig snabbt och effektivt. Dessutom kan denna filosofi omvandla det skrämmande perspektivet av omvandling till en serie uppnåeliga steg.

Slutsats: Vägen framåt

Budskapet är tydligt: när det gäller obevekliga digitala störningar är den farligaste strategin att ta det säkra före det osäkra. Företagen måste omvärdera sitt förhållande till risk och omfamna osäkerheten i djärv innovation. Vi står på randen till en framtid som formas av generativ AI och andra omvälvande tekniker. Dagens val kommer att definiera morgondagens företagslandskap.

Det är dags för företag att överge gamla paradigm och ge sig ut på en djärv resa som innebär mer innovation. För att citera Seth Godin: “Om misslyckande inte är ett alternativ, så är inte heller framgång det”. Vägen framåt är full av utmaningar, men också full av möjligheter för dem som är villiga att ta djärva steg in i det okända.

För att skapa en berättelse som ger genklang i dagens snabba affärsmiljö är det viktigt att använda sig av olika källor och insikter för att berika diskussionen och belysa innovationens mångfacetterade natur. Den resa vi har framför oss är inte riskfri, men belöningen kan vara oerhört värdefull för dem som vågar vara djärva innovatörer.

Är du redo att ta djärva steg i den digitala världen? Vi är här för att hjälpa dig – Kontakta oss!